Wedstrijdverslagen seizoen 2019/20

Een lange wedstrijddag met een gouden rand 

Zaterdag 7 maart werd de tweede voorwedstrijd in de vierde en vijfde divisie van Rayon Rivierenland gehouden in Amersfoort. Naast deelnemers had gv D.S.S. dit keer ook de taak om als gastvereniging op te treden bij deze wedstrijd. Dit houdt in dat er vrijwilligers van de vereniging worden ingezet achter de kassa, voor het verzorgen van de catering, het klokken van balk- en vloeroefeningen en achter de wedstrijdtafel om de wedstrijd te leiden. Om 7.15 uur vertrok de eerste ploeg vrijwilligers richting Amersfoort.

Nadat de turnhal gecontroleerd was of de juiste toestellen op de juiste hoogte waren afgesteld, werd om 8.30 uur begonnen aan de warming up van wedstrijd 1. In deze ronde had D.S.S. geen deelnemers en dus kon iedere vrijwilliger zich vol op haar taak richten. In de tweede wedstrijd turnden Feline, Lore en Yvette in de categorie junior vijfde divisie hun eerste wedstrijd waarbij Feline pas sinds oktober bij ons turnt. Zij begonnen hun wedstrijd op het altijd lastige onderdeel evenwichtsbalk. Helaas viel Feline met het onderdeel pirouette, was het optreden van Yvette een beetje wiebelig maar wist Lore de hoogste score van het deelnemersveld neer te zetten. Op het volgende onderdeel vloer wisten zij alle drie een nette oefening te turnen waarbij Feline met onder andere een wisselspagaatsprong direct gevolgd door een kattensprong hele draai de hoogste moeilijkheidswaarde te turnen van alle turnsters. Het onderdeel sprong werkt vaak niet als “scheidsrechter” omdat de variatie in sprongen beperkt is. Dat het laatste onderdeel brug ongelijk het sterkste toestel van Yvette is, bleek ook wel uit de waardering van de jury, een 9,3 voor de uitvoering waarbij een 10 het maximum is. Ook Lore bereikte weer een doel door de strekhangkip voor de eerste keer tijdens een rayonwedstrijd goed uit te voeren. Lore behaalde met ruim 2 punten voorsprong een gouden medaille, Yvette eindigde met een zesde plaats net buiten het podium en Feline kan met een dertiende plaats ook terugkijken op een geslaagde wedstrijd.

In de derde ronde had D.S.S. wederom geen deelnemers en dus wisselde Nadine haar trainingspak weer in voor haar jury-outfit. Inmiddels werd een gedeelte van de vrijwilligers van de ochtendploeg afgelost door de middagploeg.

Om 14.45 uur werd er gestart met de warming up voor de vierde wedstrijd waarbij D.S.S. in beide banen was vertegenwoordigd in de categorie pupil 2 D1 met de Tamar en de jarige Naz en senioren vijfde divisie met Demi, Ellis, Jiska, Louise, Maud en Olga. De moeder van Tamar was op heel korte termijn bereid gevonden om als ladyspeaker deze wedstrijd te leiden en kon de wedstrijd van haar dochter dus eens van de andere zijde beleven.

Naz en Tamar begonnen hun wedstrijd op de evenwichtsbalk. Naz moest de balk na haar radslag vroegtijdig verlaten terwijl dit niet nodig was en ook Tamar had een val maar dan met de rol maar turnde verder haar oefening netjes. De senioren begonnen hun wedstrijd op sprong en hierbij had Ellis de hoogste score van de D.S.S.-turnsters.

Het volgende onderdeel vloer betekende voor Naz de eerste keer een vloeroefening laten zien op muziek en dat deed zij keurig. Voor Tamar was het even “zoeken” naar de richting maar ook zij turnde haar oefening zonder fouten. De senioren waren ondertussen begonnen aan het onderdeel brug wat altijd een aanslag is op het uithoudingsvermogen omdat de kunst bij dit onderdeel is om tempo te houden. De jury beloonden onze turnsters voor de uitvoering met een 8,3 en hoger.

Voor de categorie pupil 2 D1 zijn twee sprongen vereist: een overslag over de kast en een salto met behulp van plankoline. Tamar sprong een hoge salto en had iets teveel rotatie om direct stil te staan bij de landing. Naz had een goede landing maar miste wat hoogte. De senioren turnden op de evenwichtsbalk waarbij Demi, Ellis en Louise tijdens de oefening op de balk bleven en Ellis de hoogste score haalde van het deelnemersveld.

Het laatste onderdeel brug is wel aan Naz besteed want zij wist hiermee de zevende score neer te zetten van haar categorie. Tamar is wat onzeker met ophurken en zette 1 voet erop in plaats van beide en dat kostte haar sowieso 0,3 in de uitgangswaarde. Daarnaast is het voor Tamar ver springen naar de hoge ligger als je nog niet zo lang bent. Het laatste onderdeel voor de senioren was vloer en dat is toch echt wel een genot om naar te kijken want onze turnsters hebben gevoel voor choreografie. Dat ook de jury er zo over denkt, was terug te zien in de scores van onze turnsters want de eerste 8 plaatsen waren voor 6 turnsters van D.S.S. waarbij Demi de hoogste score kreeg. Aan het einde van de wedstrijd mocht Ellis de gouden medaille in ontvangst nemen met ruim twee punten voorsprong op de nummer twee. Demi viel met een zesde plaats net buiten het podium en Jiska, Olga, Louise en Maud volgden op de plaatsen zeven tot en met 10. Al met al een keurig resultaat voor deze turnsters. Naz en Tamar konden zich nog niet meten met de top vijf maar ook zij kunnen terugkijken op een goede wedstrijd.

 

Na de wedstrijd was het nog aan de vrijwilligers om ervoor te zorgen dat de turnhal en tribune netjes werden achtergelaten en konden zij ook huiswaarts gaan met een tussenstop bij de grote gele M.


Zaterdag 8 februari

Vandaag was de eerste voorwedstrijd instap D2 in Oudewater.

Evi en Mirella konden vandaag in een deelnemersveld van 22 turnsters laten zien wat ze geleerd hebben.

Het duo begon op de vloer, waar ze mooie oefeningen wisten neer te zetten. De kop was eraf!

Na een lange tijd wachten mochten de meiden door naar sprong. De handstand platval die ze lieten zien ging goed.

Op naar de brug. Mirella liet haar oefening zien waar de jury weinig werk aan had. Evi had vandaag zoveel vaart met de buikdraai waardoor zij helaas doorgeschoten is en dit als val gejureerd moet worden.

Als laatste onderdeel de balk, niet heel ideaal want het blijft een spannend onderdeel. Mirella mocht als eerste en ook hier wist ze de hoogste score te halen. Evi had haar geluksdag zoals ze zelf zei want ook zij bleef op de balk met haar koprol.

Mirella kreeg deze dag goud mee naar huis en in het sterke deelnemersveld was er een mooie 9e plaats voor Evi.


Zaterdag 23 november 2019

Zaterdag 23 november was de eerste wedstrijd van dit seizoen.

Een aantal meiden van de selectie moesten zo kort na de uitvoering hun eerste wedstrijd turnen.
In de eerste ronde moest Lena (pupil 1/D1) beginnen op de balk. Ze was zenuwachtig en dat was te zien in haar oefening. Ze liet wel een hele mooie oefening op vloer zien. Dit was de eerste keer op muziek en op een vierkante vloer. Ze haalde een mooie 11e plaats.  Anouk was vandaag helaas niet aanwezig vanwege een blessure.
In de tweede ronde turnde Nayara (jeugd 1/D1) voor het eerst op het onderdeel Pegasus.

Op de balk liet ze een heel mooi boogje. Zij behaalde de 7e plaats.
In de laatste ronde turnde Sara, Evy en Merel (jeugd 2/4e divisie) voor het eerst in de keuze oefenstof.

Erg spannend en veel leermomenten. Toch haalde Evy de gouden medaille en Merel de bronzen medaille voor haar 4e plaats. Sara werd 9e. Elke was niet aanwezig vanwege een blessure.

Zaterdag 28 maart is de tweede wedstrijd voor deze meiden.

Nadine, bedankt voor het jureren!